недеља, 9. април 2017.

Rolat od piletine


Ovo je nesto što će vam dobro doći za predstojeće praznike tj kao ideja kako da potrošite jaja koja vam preostanu od Vaskrsa. Jeste da ima malo posla oko otkoštavanja pileta, ali ćete dobiti veoma ukusan i dekorativan rolat, od veoma malo sastojaka, tako da se trud u potpunosti isplati. Recept sam nekada davno dobila od kumine majke i riješila sam odmah da ga isprobam. Tada nije bilo Youtube tako da nisam imala gdje da vidim kako se otkoštava pile ali me to nije ni najmanje obeshrabrilo. Naoružala sam se oštrim nožem i strpljenjem i polako odstranila kosti. Od tada sam ovaj rolat pravila više puta pa sam se uštosala tako da sve završim za desetak minuta.
Rolat možete napraviti dan ranije jer se tada najlakše reže pa ga poslužiti hladnog kao mezu. Možete ga napraviti i samo pola sata prije ručka, ostaviti ga da se odmori tih pola sata i onda ga poslužiti za ručak uz pečeni krompir. Rolat sa slike je napravljen na taj način i kao što vidite i poslije pola sata sasvim fino izgleda kad se prereže.





Rolat od piletine



1 veće pile (oko 1,5 kg ili više)
100-150 gr tanko rezane pancete ili nekog drugog dimljenog mesa
7-8 jaja

krompir
so
biber
aleva paprika
kajenski biber ili ljuta paprika
bijeli luk u prahu
crni luk u prahu

ulje


IMG_0805


Pile odkostiti. Ja ga prerežem sa leđne strane(suprotna strana od one na kojoj se nalazi bijelo meso), odrežem krila i gornji dio batka a donji dio batka ostavim. Zatim polako tankim, oštrim nožem uklonim kosti. Vodite računa da što manje oštetite kožicu a meso ne treba nešto naročito paziti jet se ono svakako kasnije istuče tucnjem da bi se fino rasporedilo preko kožice.
Kada ste odstranili sve kosti onda fino rastucite meso da se rasporedi po koži, složite preko mesa šnite slanine, na jedan kraj mesa složite jaja i zarolajte. Rolat umotajte koncem, premažite uljem, nalijte oko prst vode u peh i pecite oko 1h na 270 C prekriveno folijom. Zatim uklonite foliju i pecite još malo da rolat porumeni i kožica se fino zapeče.


IMG_0811


Ako rolat pravite za ručak sa njim se može ispeći i krompir. U tom slučaju ogulite oko 1 kg krompira, izrežite ga na četvrtine, posolite, pospite slatkom i ljutom alevom paprikom(ja ujesto ljute paprike koristim kajenski biber), biberom i bijelim i crni lukom u prahu. Promiješajte krompir da se fino obloži začinima pa ga dodajte u pleh sa rolatom i pecite najprije pod folijom a onda malo zapecite zajedno sa mesom. Kada maknete foliju kratko na jakoj temperaturi zapecite meso, zatim ga izvadite i malo smanjite temperaturu pa zapecite krompir još jedno dvadeset minuta do pola sata. Za to vrijeme će se meso malo prohladiti i moći će da se fino reže.

1 коментар: